Kaip įkelti bei pasirašyti dokumentą?

Jei neseniai užregistravote naują „Dokobit“ paskyrą ir jums reikia pagalbos suprasti pagrindinius dokumento įkėlimo ir pasirašymo procesus, šiame straipsnyje išsamiau aptarsime šiuos veiksmus.


Instrukcijų vaizdo įrašas

Jeigu jums paprasčiau vizualiai įsisavinti informaciją, tuomet siūlome pažiūrėti šį vaizdo įrašą, kuriame matysite dokumento įkėlimo bei pasirašymo apžvalgą. Tolesniuose šio straipsnio skyriuose paaiškinsime kiekvieną veiksmą atskirai.


Kaip įkelti dokumentą?

1.0. Prisijunkite prie „Dokobit“ portalo naudojantis turima el. tapatybės patvirtinimo priemone.

Prisijungę matysite šį portalo pagrindinį puslapį.

1.1. Norėdami įkelti naują dokumentą pasirašymui, spustelėkite dešinėje ekrano pusėje esantį mygtuką „Įkelti dokumentą“.

1.2. Pirmame žingsnyje pasirinkite pasirašyto dokumento formatą. 

Pastaba: šio formato dokumentą galėsite parsisiųsti po to, kai jį pasirašysite. 

Šiuo metu „Dokobit“ portale yra palaikomi du tarptautiniai dokumentų formatai: įprastasis PDF ir konteinerinis ASiC. „Dokobit“ portale taip pat palaikomi Lietuvoje, Estijoje ir Latvijoje naudojami konteinerinių dokumentų formatai – ADoc, BDoc ir EDoc.

1.3. Antrame žingsnyje galite įkelti dokumentą pasirinkdami vieną iš trijų galimų būdų: 

  • užvilkus ir paleidus dokumentą virš tam skirtos pilkos zonos,
  • spustelėjus ant pilkos zonos,
  • paspaudus ant nuorodos „Įkelti“ ir pasirinkus dokumentą, esantį kompiuteryje. 

Dokumento pavadinimas automatiškai išsaugomas toks pat, kaip ir įkeliamo failo pavadinimas, tačiau esant poreikiui jį galite pakeisti.

Pastaba: 

  • Nemokamo plano naudotojai gali įkelti dokumentą, kurio dydis yra iki 100MB.
  • Mokamo plano naudotojai gali įkelti dokumentą, kurio dydis yra iki 500 MB. 

1.4. Trečiame žingsnyje galite pakviesti kitas šalis pasirašyti dokumentą įvedant jų kontaktinę informaciją tam naudodami mygtukus „Pridėti“ arba „Pridėti naudojantis“. Taip pat galite paieškos laukelyje ieškoti kontaktų iš savo adresų knygos. Šiame žingsnyje taip pat galite nustatyti dokumentų patvirtinimo ir pasirašymo veiksmų seką.

Daugiau informacijos galite rasti čia: Kaip pasidalinti dokumentu?

Pastaba: vienas PDF formato dokumentas savyje gali talpinti iki 40-ties parašų. Konteinerinio formato (ASiC, ADoc, EDoc, BDoc) dokumentai neturi konkretaus parašų limito, tačiau rekomenduojame pridėti iki 100 pasirašančiųjų tokio formato dokumentams.

1.5. Kiekvienam pridėtam dalyviui galite parinkti jo rolę (esančią šalia jo vardo). Galite nuspręsti, ar šis asmuo turi pasirašyti ar patvirtinti dokumentą, arba galite suteikti jam tik prieigą prie dokumento.

Pastaba: dokumentų tvirtinimo funkcionalumas yra prieinamas planų „Verslui“ ir „Organizacijoms“ naudotojams.

1.6. Dalyviams taip pat galite išsiųsti pranešimą. Žinutės tekstą galėsite įvesti spustelėję ant laukelio „Žinutė dalyviams“, esančio dalyvių sąrašo apačioje.

1.7. Ketvirtame žingsnyje galite nurodyti papildomas parinktis (spustelėkite kiekvieną žemiau, kad sužinotumėte daugiau):

Pastaba: nustatyti pasirašymo terminą, leisti pasirašyti neužsiregistravus portale bei pasirašymas video identifikacija galimas tik mokamų planų turėtojams.

1.8. Norėdami pereiti prie pasirašymo, paspauskite „Tęsti“/„Pereiti prie pasirašymo“/ „Siųsti“ (jeigu buvo pasirinkta rolė sau, tai atitinkamai skirsis ir tekstas).

Paspaudus „Tęsti“, „Pereiti prie pasirašymo“ ar „Siųsti“, būsite nukreipti į jau įkeltą dokumentą. Jeigu užversite puslapį, vėliau visus savo dokumentus galėsite pasiekti dokumentų sąrašo puslapyje.


Kaip pasirašyti dokumentą?

2.0. Atidarę dokumento, kurį turite pasirašyti, puslapį (kaip aprašyta ankstesniuose šio straipsnio veiksmuose), paslinkite žemyn į apačią.

2.1. Skiltyje „4. Veiksmai“ pasirinkite norimą pasirašymo būdą ir spustelėkite mygtuką „Pasirašyti“, kad tęstumėte pasirašymo procesą pagal pasirinktą eID priemonę.

Pastaba: Jei dokumentu su jumis pasidalino kitas asmuo ir siųsdamas dokumentą pasirašymui pažymėjo laukelį „Neleisti pasirašyti pasibaigus terminui“, šiuo atveju, pasibaigus nurodytam dokumento pasirašymo terminui, jūs nebegalėsite jo pasirašyti. Pasibaigus terminui, nebematysite mygtuko „Pasirašyti“, ir dalyvių skiltyje matysite pastabą, jog praleistas dokumentui pasirašyti skirtas terminas. Jei dokumentą vis dar norite pasirašyti, tokiu atveju, reikėtų kreiptis į dokumento savininką dėl pasirašymo termino pratęsimo (dokumento savininką galite matyti 3-ioje skiltyje „Dalyviai”).

2.2. Sėkmingai pasirašius dokumentą matysite informuojantį pranešimą. 

Skiltyje „3. Dalyviai“ prie savo vardo taip pat matysite būseną „Parašas galioja“.


Kaip atsisakyti pasirašyti dokumentą?

3.0. Atidarykite dokumentą, kurį buvote pakviesti pasirašyti, ir paslinkite žemyn į puslapio apačią.

3.1. Skiltyje „4. Veiksmai“ spustelėkite „Atsisakyti pasirašyti“, esančią po mygtuku „Pasirašyti“.

3.2. Atsidariusiame lange patvirtinkite veiksmą. Taip pat galėsite nurodyti atsisakymo pasirašyti dokumentą priežastį. 

Atsisakius pasirašyti, skiltyje „3. Dalyviai“ prie savo vardo matysite būseną „Atmestas pasirašymas“.

Jeigu vis dėlto nuspręsite pasirašyti dokumentą, tai galėsite padaryti spustelėjus „Vis tiek pasirašyti“.

Vis dar reikia pagalbos? Susisiekite Susisiekite