Kaip pradėti naudotis Smart-ID programėle prisijungimui ir dokumentų pasirašymui?

Smart-ID programėlės pagalba galima lengvai nustatyti asmens tapatybę ir pasirašyti elektroninius dokumentus. Norint naudotis Smart-ID programėle reikia turėti išmanųjį įrenginį bei yra reikalingas interneto ryšys. Smart-ID programėlę galite parsisiųsti čia.

Paprastai, naudojantis Smart-ID jūsų bus paprašyta suvesti asmens kodą. Suvedus asmens kodą bei patvirtinus veiksmą (prisijungimo ar pasirašymo), ekrane išvysite kontrolinį kodą, po keleto akimirkų kodą išvysite ir savo išmaniojo įrenginio ekrane, Smart-ID programėlėje (jeigu programėlė neatsivėrė automatiškai, atverkite ją rankiniu būdu). Įsitikinkite, jog šie du kodai sutampa ir telefone spustelėkite „Patvirtinti“. Jeigu su Smart-ID programėle jungiatės prie kokios nors sistemos, jūsų bus paprašyta suvesti savo PIN1 kodą, jeigu ketinate pasirašyti dokumentą, jūsų bus prašoma suvesti PIN2 kodą. Suvedus kodą veiksmas bus atliktas.


Norėdami pasirašyti dokumentus kvalifikuotais el. parašais naudodamiesi Smart-ID programėle, turite atlikti šiuos veiksmus:

1. Įsitikinkite, jog jūsų Smart-ID programėlės versija yra ne senesnė nei 14.7. Savo programėlės versiją galite peržiūrėti atvėrę programėlę savo išmaniajame įrenginyje ir spustelėję „Meniu“ ir „Programėlės informacija“. Jeigu jūsų programėlės versija yra senesnė, atnaujinkite ją.

SVARBU: Su Smart-ID Basic paskyra galima prisijungti tik prie bankų sistemų, tad norint pasirašinėti dokumentus, reikalingas aukštesnis paskyros lygis.

2. Savo paskyros lygį galite peržiūrėti atvėrę programėlę, paspaudę „Meniu“ ir „Naudotojo informacija“. Jeigu jūsų paskyra nėra „Smart-ID - kvalifikuotas elektroninis parašas“, ištrinkite esamą ir iš naujo užregistruokite savo Smart-ID paskyrą. Atverkite programėlę, spustelėkite „Meniu“, „Ištrinti paskyrą“ ir patvirtinkite savo pasirinkimą dar kartą spustelėdami „Ištrinti paskyrą“.

3. Naudojantis biometriniu identifikavimu, Smart-ID paskyrą galite užregistruoti neišėjus iš namų. Tereikia turėti NFC funkciją palaikantį telefoną ir ID kortelę arba pasą. Daugiau informacijos galite rasti čia

4. Jei neturite galimybės užregistruoti paskyrą naudojantis biometriniu identifikavimu, savo tapatybę patvirtinti galite naudodamiesi mobiliuoju parašu, lustine asmens tapatybės kortele arba apsilankius „Swedbank“, „SEB“ arba „Luminor“ bankų skyriuose.


Paskyrų ir el. parašų lygiai

Savo paskyros lygį galite peržiūrėti atvėrę programėlę, paspaudę „Meniu“ ir „Naudotojo informacija“.

Smart-ID Basic – paskyra, kuria galite naudotis autentifikavimui bankų sistemose (prisijungiant prie savo banko paskyros).

Smart-ID – paskyra, kuria galite naudotis įvairiose el. paslaugų sistemose. Turėdami šią paskyrą galite prisijungti prie sistemų, pasirašinėti dokumentus. Turint šią paskyrą yra sukuriami pažangieji el. parašai, patvirtinti kvalifikuotu sertifikatu. Jų negalima naudoti, kai el. parašas turi turėti tokią pačią juridinę galią kaip ranka rašytas, tačiau tai vis tiek būtų stiprus įrodymas teisme.

Smart-ID kvalifikuotas elektroninis parašas – paskyra, kuria galite naudotis įvairiose el. paslaugų sistemose identifikacijai bei pasirašinėti dokumentus kvalifikuotu el. parašu.

Daugiau informacijos apie Smart-ID programėlę galite rasti čia.

Vis dar reikia pagalbos? Susisiekite Susisiekite