Kaip patikrinti pasirašytą dokumentą?

„Dokobit“ yra vienas iš nedaugelio „eIDAS“ sertifikuotų kvalifikuotų el. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimo paslaugų teikėjų visame pasaulyje. „Dokobit“ portale galite lengvai patikrinti el. parašus jau pasirašytuose dokumentuose (pavyzdžiui, pasirašytus kitoje platformoje ar gautus el. paštu) bei gauti galiojimo patvirtinimo ataskaitą. Parašų tikrinimas „Dokobit“ portale atitinka eIDAS Reglamento nuostatas (Reglamentas (ES) Nr. 910/2014). Daugiau informacijos apie eIDAS reglamentą galite rasti čia.



Trumpai apie el. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimo paslaugą

Pagal „eIDAS“ reglamentą galiojimo patvirtinimas yra el. parašus ir el. spaudus papildanti paslauga. Ji leidžia patikrinti, ar parašų ir spaudų sertifikatai galiojo nuo parašo ar spaudo sukūrimo ir galiojimo patvirtinimo momento. El. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimas reikalingas gavus jau pasirašytą dokumentą iš kitų šalių, siekiant įsitikinti, kad jame esantys parašai ir spaudai galioja.

„Dokobit“ portale galite tikrinti tiek pažangiuosius, tiek kvalifikuotus el. parašus bei el. spaudus. Pažangieji el. parašai ir el. spaudai patvirtinti kvalifikuotu sertifikatu yra laikomi svariu įrodymu teisme. Tuo tarpu kvalifikuoti el. parašai ir el. spaudai atitinka aukščiausius reikalavimus ir todėl turi neginčijamą teisinę galią.

Tikrindami dokumentus portale galite pasirinkti, ar norite patikrinti abiejų rūšių parašus bei spaudus – pažangiuosius ir kvalifikuotus, ar tik kvalifikuotus. Jeigu pasirenkate pirmąjį variantą, jis ne toks griežtas, nes pažangieji el. parašai yra atpažįstami kaip galiojantys. Antrasis variantas – griežtesnis, nes tik kvalifikuoti el. parašai būtų atpažįstami kaip galiojantys. „Dokobit“ portale galite tikrinti parašus, kurių sertifikatai buvo išduoti bet kurioje ES/EEE valstybėje.

Kaip kvalifikuotas patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjas, mes prisiimame atsakomybę už pateikiamus galiojimo patvirtinimo rezultatus. Tikrinant dokumentus galėsite pasirinkti jūsų poreikius atitinkančią mūsų atsakomybės pakopą – Standartinės atsakomybės ir Padidintos atsakomybės. Standartinė atsakomybė tinkamiausia tuo atveju, jei minimali garantija yra pakankama, dažniausiai tais atvejais, kai el. parašų ir el. spaudų galiojimas nebus kvestionuojamas. Standartinės atsakomybės pakopa užtikrina finansinę atsakomybę iki 100 Eur už galiojimo patvirtinimo ataskaitą. Padidinta atsakomybė tinkamesnė tuo atveju, jei el. parašų ir el. spaudų galiojimui reikalinga didesnė garantija, dažniausiai tais atvejais, kai dokumentas yra vertingesnis. Padidintos atsakomybės pakopa užtikrina finansinę atsakomybę iki 10 000 Eur už galiojimo patvirtinimo ataskaitą. 

Pastaba: padidintos atsakomybės pasirinkimas galimas tik planuose „Verslui“ ir „Organizacijoms“, o kiekviena dokumento patikra kainuoja 0,50 Eur + PVM. 

Daugiau informacijos apie el. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimo paslaugą galite rasti mūsų paruoštame Dažniausiai užduodamų klausimų sąraše.


Kaip patikrinti el. parašų ir el. spaudų galiojimą dokumente?

1. Prisijunkite prie portalo ir spustelėkite tinklalapio viršuje esantį laukelį „Patikros“.

2. Spustelėkite ant laukelio „Nauja patikra“. 

Jei dokumentą tikrinimui kelsite pirmą kartą, ekrane bus matoma informacija, jog patikrintų dokumentų kol kas nėra: 

Jei anksčiau jau kėlėte dokumentų tikrinimui, ekrane matysite anksčiau atliktų patikrų sąrašą:

3. Įkelkite pasirašytą dokumentą tikrinimui. Dokumentą patikrai galėsite įkelti trimis būdais: užvilkti ir paleisti dokumentą virš tam skirtos zonos, spustelėti ant zonos ir pasirinkti dokumentą, esantį kompiuteryje, arba spustelėti šiek tiek žemiau esančią nuorodą „Įkelti“ ir pasirinkti dokumentą, esantį savo kompiuteryje. 

Pastaba: vienu metu galėsite įkelti ir patikrinti vieną dokumentą. Jei turite keletą dokumentų, kuriuos norite patikrinti, šiuos reikėtų įkelti ir patikrinti po vieną.

4. Pasirinkite galiojimo patvirtinimo politiką. Galiojimo patvirtinimo politika leidžia pasirinkti, kokius el. parašus ir el. spaudus pasirašytuose dokumentuose laikyti galiojančiais, t. y., tik kvalifikuotus el. parašus ir el. spaudus ar taip pat ir pažangiuosius.

5. Pasirinkite atsakomybės pakopą. Atsakomybės pakopos apibrėžia „Dokobit", kaip kvalifikuoto el. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimo teikėjo, prisiimamos finansinės atsakomybės dydį. 

Pastaba: standartinė atsakomybė yra suteikiama visiems vartotojams. Norint pasirinkti padidintą atsakomybę, visų pirma, reikėtų aktyvuoti padidintos atsakomybės galimybę. Šią atsakomybės pakopą gali aktyvuoti tik pagrindinis paskyros administratorius. Po aktyvavimo, pagrindinis paskyros administratorius bei įmonės naudotojai, kuriems buvo suteiktos administratoriaus teisės, taip pat galės nustatyti numatytąjį galiojimo patvirtinimo ataskaitos atsakomybės lygį visiems įmonės naudotojams. Daugiau informacijos galite rasti čia: Numatytieji įmonės nustatymai.

6. Spustelėkite laukelį „Tikrinti“.

7. Palaukite kol bus sugeneruota galiojimo patvirtinimo ataskaita.


Kaip peržiūrėti galiojimo patvirtinimo ataskaitą?

8. Sugeneruota galiojimo patvirtinimo ataskaita atsivers automatiškai ir galėsite šią peržiūrėti. 

9. Skiltyje „Apžvalga“ matysite ar el. parašai ir el. spaudai esantys tikrinamame dokumente yra galiojantys, taip pat matysite tikrinimo laiką bei pasirinktą galiojimo patvirtinimo politiką.

10. Skiltyje „Parašai“ bus matomi visi parašai, esantys dokumente. Norint peržiūrėti išsamią parašo informaciją spustelėkite ant norimo peržiūrėti parašo.


11. Skiltyje „Informacija“, matysite papildomą informaciją – unikalų galiojimo patvirtinimo ataskaitos ID, patikrinto dokumento santrauką bei atsakomybės lygį taikomą šiai ataskaitai. Šioje skiltyje taip pat galėsite parsisiųsti tikrinimo duomenis XML formatu bei parsisiųsti išplėstinę galiojimo patvirtinimo ataskaitą PDF formatu.


Kaip parsisiųsti galiojimo patvirtinimo ataskaitą?

12. Sugeneravus galiojimo patvirtinimo ataskaitą, galėsite šią parsisiųsti. Norint parsisiųsti ataskaitą, spustelėkite ant viršutiniame dešiniajame kampe matomo laukelio „Parsisiųsti ataskaitą“.

13. Esant poreikiui, taip pat galite parsisiųsti ir išplėstinę galiojimo patvirtinimo ataskaitą. Norint tą padaryti, sugeneruotoje ataskaitoje pasirinkite skiltį „Informacija“ ir spustelėkite laukelį „Parsisiųsti išplėstinę galiojimo patvirtinimo ataskaitą“.

Vis dar reikia pagalbos? Susisiekite Susisiekite